El Caminito del Rey

Op zo’n anderhalf uur rijden van Parque del Sol ligt de Caminito del Rey. Deze route staat bekend als één van de engste wandelpaden ter wereld. Spannend!

El Caminito loopt namelijk langs de rand van de honderden meters diepe Chorro-kloof. Op een richel langs de steile rotswand is met houten planken een wandeltraject aangelegd. Dit traject is zo’n drie kilometer lang en maximaal één meter breed. Deze route kan alleen vanaf de noordelijke kant naar de zuidelijke kant wordt afgelegd, en is hartstikke spectaculair! Terwijl je van de adembenemende uitzichten geniet hoor je de Chorro rivier ver onder je bulderen. Een adrenalinekick is gegarandeerd! Durf jij het aan?

Het wandelpad werd gebouwd tussen 1901 en 1905. In eerste instantie functioneerde het als de enige verbinding tussen twee waterkrachtcentrales aan beide kanten van de kloof. Personeel vervoerde allerlei goederen en materiaal via de smalle richels. Toen de Spaanse koning Alfonso XIII de nabijgelegen Guadalhorce Dam opende in 1921, en daarbij het traject bewandelde, kreeg het pad zijn huidige naam: El Caminito del Rey (‘het Koningspaadje’).

Wandelaars op de oude vervallen route

Deze route was jarenlang de belangrijkste transportroute tussen de twee centrales, maar toen er een tunnel werd aangelegd raakte het pad in verval. Verschillende delen kwamen hierdoor in gevaarlijke staat te verkeren: stukken brokkelden af en er was vrijwel geen enkele plaats met leuningen. Om die reden werd El Caminito in 1992 gesloten. Dit maakte het pad echter aantrekkelijk voor avonturiers. Ondanks de boete van €6000 die stond op het betreden van de gevaarlijke route zagen zij het als een uitdaging om deze te bedwingen.

Dit liep niet altijd goed af, en nadat verschillende wandelaars in de jaren 90 ten val kwamen en overleden werd besloten dat het tijd was voor een renovatie. Het pad werd compleet gesloten en men begon met een grondige reconstructie. Ook de infrastructuur rondom het pad werd verbeterd, zodat toeristen er gemakkelijk konden komen. Het nieuwe traject werd in 2015 geopend. Deze route, die vlak boven de oude Caminito is gebouwd, is in totaal zo’n 8 kilometer lang.

Tegenwoordig is El Caminito del Rey één van de drukst bezochte attracties van Andalusië. De reisexperts van Lonely Planet riepen de route zelfs uit tot één van de ‘hottest new travel experiences’ van 2015! Het is dan ook een absolute must-do als je bij Parque del Sol verblijft. Tijdens de wandeling kan jij je vergapen aan prachtige vergezichten, zowel recht voor je neus als direct onder je voeten! Voor de echte durfals is er een deel met een glazen bodem, daardoor je naar de diepe afgrond onder je kunt kijken. Dat is nog eens spannend!

El Caminito del Rey is elke week van dinsdag tot zondag geopend. Tickets moeten online gereserveerd worden op de website. De toegangsprijs is 10 euro. Let wel, deze route is misschien niet iets voor jou als je gauw last hebt van hoogtevrees, omdat delen van het pad je langs dieptes van wel 100 meter leiden.

Wandelaars op de nieuwe gerenoveerde route

 

Het spectaculaire uitzicht vanaf het pad