Naar de Costa del Sol in coronatijd

Vanaf 21 juni zijn de Spaanse grenzen weer open voor toeristen uit de Europese Unie. Dat betekent dat uw zonvakantie toch door kan gaan! Lekker op het strand liggen in plaats van in je eigen achtertuin. Dat klinkt een stuk aantrekkelijker, toch?

Het reisadvies voor Spanje is op dit moment geel. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat er momenteel geen groot besmettingsgevaar is. De Spaanse overheid en de toeristensector werken nauw samen om Spanje tot een veilige bestemming te maken en te houden. Natuurlijk gelden er, net als in Nederland, bepaalde maatregelen om de kans op een nieuwe corona-uitbraak te minimaliseren. Deze vindt je terug in dit overzicht. Daarnaast hebben wij bij Parque del Sol onze eigen maatregelen getroffen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat je op een veilige manier ontspannen op vakantie kunt.

Hieronder hebben we de maatregelen vanuit de Spaanse overheid voor je opgesomd. We raden je aan om dit eens goed door te lezen bij het boeken van een accommodatie.

Informatie voor onderweg

Allereerst is het belangrijk om te weten dat per 1 juli toeristen die met het vliegtuig naar Spanje reizen een online formulier moeten invullen met contactgegevens en vragen over de gezondheid. Op deze manier kunnen luchtvaartmaatschappijen snel nagaan welke mensen in hetzelfde vliegtuig zaten, mocht er een besmetting worden vastgesteld in dat vliegtuig. Bij aankomst op het vliegveld van Málaga zal je temperatuur worden gemeten. Ga dus niet met koorts op reis! Tot slot moet je weten dat het dragen van een mondkapje verplicht is in het vliegtuig en op het vliegveld.

Mondkapje: ja of nee? En welke afstand is nu veilig?

Net als in Nederland geldt in Spanje een 1.5 meter regel. Dit houdt in dat je, waar mogelijk, moet proberen om 1.5 meter afstand te houden van mensen die geen onderdeel van jouw gezin vormen. Overal in het land geldt dat het dragen van een mondkapje verplicht is in alle ruimtes, dus zowel openbare als gesloten ruimtes. De boete wegens niet-naleven is €100. Op deze regel gelden er een paar uitzonderingen. Wanneer je alleen met familieleden bent,  een medisch voorschrift hebt, individueel buiten sport, tijdens het baden of zonnen op stranden en in zwembaden of bij verblijf in een bepaalde kamer, is het dragen van een mondkapje niet verplicht.

Op het strand

De stranden aan de Costa del Sol zijn weer open! Hier is het, zoals eerder vermeld, dus niet verplicht om een mondkapje te dragen. Echter geldt ook op de stranden dat de 1.5-meter regel gerespecteerd moet worden. Waar dit niet mogelijk is, is het dragen van een mondkapje wel noodzakelijk. De lokale overheden in Andalusië hebben er alles aan gedaan om een veilig strandbezoek mogelijk te maken. Zo staan alle ligbedden op ruime afstand van elkaar en worden er extra kustwachten ingezet om de 1.5-meter regel te waarborgen. Tot slot zijn er in verschillende Zuid Spaanse kuststeden looproutes aangelegd op de boulevards, zodat de afstand makkelijk bewaard kan worden.

Let op: in het geval van massale drukte kan het zijn dat de lokale autoriteiten besluiten om stranden tijdelijk te sluiten. Dit zal worden gedaan als de 1.5 meter afstand niet kan worden gegarandeerd. In alle kustplaatsen geldt: volg de adviezen en aanwijzingen van de kustwacht ten alle tijden op.

Uit eten

Ook de restaurants en cafés langs de Costa del Sol zijn weer geopend. Je kan dus weer genieten van al die heerlijke lokale specialiteiten! Lekker borrelen met een tapasje en een wijntje, zoals die Spanjaarden dat zo goed kunnen. Want zeg nou zelf, zonder die tapas is jouw Spaanse vakantie niet compleet, toch?

Binnenin de restaurants geldt dat 50% van de ruimte gebruikt mag worden. Op de terrassen is dit 75%. Daarnaast hebben ook restaurants en bars verschillende maatregelen getroffen om het etentje voor alle gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Dat zijn de volgende:

  • Alle tafels en stoelen worden constant gedesinfecteerd door het personeel
  • De tafels staan op ruime afstand van elkaar
  • Plastic menukaarten zijn vervangen door papieren kaarten, of een QR code
  • Wacht als gast bij de ingang totdat een ober je een tafel toewijst
  • Contactloos betalen met pinpas heeft de voorkeur

Bij twijfel is het altijd verstandig om een reservering te maken voor een restaurant. Zo voorkom je onaangename verrassingen als je op zoek bent naar een leuk tentje. Bij de receptie, waar we zowel Nederlands als Spaans spreken, kunnen wij een reservering voor je maken.